Следвайте Гласове в ТелеграмФинансовият министър Асен Василев се обяви против Великденската

...
Следвайте Гласове в ТелеграмФинансовият министър Асен Василев се обяви против Великденската
Коментари Харесай

Асен Василев против Великденската добавка за пенсионери: Безпринципното раздаване на пари е порочна практика

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Финансовият министър Асен Василев се разгласи срещу Великденската добавка за пенсионерите, която беше препоръчана по-рано през днешния ден от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Той сподели, че това е " порочна процедура ". Двете партии предложиха да бъдат отпуснати по 75 лв. еднократно на пенсионерите, които получават пенсия под 526 лв.. 

" 2024 година от 1 юли е заложено в Закона за бюджета междинната пенсия да доближи 883 лв., което е съвсем 100 лв. нарастване за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лв. еднократно, предизборно. Даването на добавки предизборно, дали ще ги назовем коледни или великденски е извънредно порочна процедура ", сподели Василев.

По думите му това дели пенсионерите на групи. 

" Ако един човек има пенсия 527 лева, той няма да получи добавка, в случай че пенсията му е 524 лева, той ще получи 75 лв. добавка. Защо разделяме пенсионерите, а не вършим трайно нарастване на техните пенсии? Трайно нарастване, което те са заслужили на база техния стаж и на техния принос в осигурителната система ", сподели финансовият министър в оставка. 

Според него е извънредно значимо да се каже, че " нашите пенсионери имат достолепие и тези пари не са благодеяние ". 

" Тези пенсии, които те получават, са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионери на групи - някои да получат, някои да не получат, раздаването на пари безпринципно, без те да са финансирани в бюджета, е извънредно порочна процедура, която се употребява, с цел да може пенсиите да се държат ниски ", съобщи Василев. 

" Ние желаеме пенсиите да се усилва и те се усилват. 2009 година минималната пенсия е 136 лева 11 години по-късно, 2020 година, доближава 250 лева Малко над 110 лв. нарастване. 2023 година минималната пенсия към този момент е 523 лв.. Двойно нарастване. От 1 юли тази година са обезпечени средствата по бюджета на Национален осигурителен институт и минималната пенсия ще стане 580 лв.. Линията на беднотия за 2024 година е 526 лв.. Тоест пенсионерите, дори на минимална пенсия, от 1 юли ще получават съвсем по 50 лв. повече всеки месец, тъй като са си заслужили тези средства ", изясни още той. 

" Позицията на Министерството на финансите под мое ръководство постоянно е била да се дава трайно нарастване на пенсиите, а не да се дават еднократни помощи. Причината е много елементарна и може да бъде забелязана в динамичността на пенсиите в последните към 15 години ", сподели още той.

Относно средствата Василев разгласи, че към края на февруари т.г. Национален осигурителен институт са събрали 6 млн. лева повече, в сравнение с е планувано. Той предвижда, че към края на годината тези пари може би ще станат към 35-40 млн.лв. 

" Приемането на едно такова решение от Народно събрание слага под риск опцията да се създадат трайните нараствания, които са заложени в бюджета за всички пенсионери ", изясни той. 

Той насочи и апел към Народното събрание:

" Да не се заиграваме с популизма, а да създадем това, което е вярно ". 

" Правилното е нашите родители да имат почтени старини, които са основани на трайно нарастване на пенсиите за всички пенсионери по швейцарското предписание, както е заложено в законодателството ", безапелационен бе той и разгласи, че " всичко друго е на ниска цена популизъм ". 

Финансовият министър в оставка изясни, че с цел да се дадат пари за добавки на пенсиите от държавния бюджет би трябвало да се гласоподава актуализация, в която да се гласоподава спомагателен трансфер от държавния бюджет към Национален осигурителен институт, а такава не е планувана. 

" Моето мнение като финансов министър е, че пенсиите би трябвало да се вдигнат на всички пенсионери, а освен на 20-25% от тях. Ако има остатък, дано той бъде разпределен към всички пенсионери по признатата формула във закона по този начин, че да няма ощетени хора ", сподели още Василев. 

" Това, което ще се случи в този момент е, че разлика 3 лв. в пенсиите ще дефинира дали някой ще получи или няма да получи добавка. Ако вие сте с 527 лева пенсия, един лев над това, което е предложил Народното събрание, ви се споделя, че вие сте богат пенсионер и добавка за вас няма. Това съгласно вас почтено ли е? ", попита той.

Инфо: " 24 часа "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР